04 Temmuz 2008

ADALAR POSTASI-185: barbaros denizde kazandi depremde kaybetti!

ADALAR POSTASI
28 Kasım 2005

http://www.hurriyetim.com.tr/yazarlar/yazar/0,,authorid~4@sid~9@tarih~2001-08-29-m@nvid~24727,00.asp

Doğan HIZLAN
dhizlan@hurriyet.com.tr

Barbaros denizde kazandı depremde kaybetti


HEYBELİADA'da Deniz Lisesi Komutanlığı'nın öğrencilerinin kaldığı binanın önündeki Ferruh Başağa'nın yaptığı, kuşaklardır denizcilerin simgesi olan Barbaros Hayrettin Paşa'nın ünlü Preveze Zaferi'ni anlatan Preveze Panosu yıkıldı.

İlk önce resim eleştirmeni Kıymet Giray, bu konuya eğilen bir e.posta gönderdi bana. Türkiye İş Bankası'nın sanat danışmanı olan Kıymet Giray'a da eserin yaratıcısı Başağa başvurmuş. Kıymet Giray da, bunun kurtarılması için Türkiye İş Bankası yetkilileriyle konuşmuş.

Heybeliada'ya gittiğimde, 17 Ağustos depreminde çatlayan, yıkılmaya yüz tutmuş binanın duvarındaki Preveze Panosu'nu uzun uzun seyrettim. Bu işin uzmanları, bu haliyle duvarın bir tehlike oluşturduğunu, duvara yapılı bir mozaiğin başka yere taşınmasının imkánsızlığa yakın zorluğundan söz ettiler.

O binada 800 öğrenci okuyormuş, hiç kuşkusuz kimse Preveze Panosu kalsın, çocuklara ne olursa olsun diyemezdi.

Ne var ki, o da herkesin alıştığı, aradığı bir sanat eseriydi. Şimdi Heybeliada onsuz eksik ve öksüz.

* * *

DENİZ LİSESİ KOMUTANLIĞI, Ferruh Başağa'nın eserinin kurtulması için gerçekten epeyce girişimde bulunmuş. Askeri ve sivil yetkililerin birbiri için söyledikleri tek söz, bu konuda çok duyarlı davrandıkları oldu.

Kıymet Giray'ın girişimi üzerine, Türkiye İş Bankası yetkilileri, Preveze Panosu'nun kurtarılması için çalışmalara başlamış.

Banka, iki açıdan panoyu kurtaramamış.

Uzmanlar, kırılmadan, bozulmadan bunun başka yere nakledilebileceği konusunda kesin bir garanti verememişler.

Banka yetkilileri, gerek askeri yetkililerin gerek kendilerinin bu panonun kaldırılabilmesi için hesaplar yaptırdıklarını, ancak büyük bir maliyet çıktığını, ayrıca da sonucun belirsiz olduğunu anlayınca bu projeden vazgeçtiklerini belirttiler.

Pano da yıkıldı.

* * *

ANLAŞILIYOR Kİ, panonun kurtarılması için herkes elinden gelen çabayı göstermiş. Ancak yıkmaktan başka da çözüm bulunamamış.

Şimdi önerim şu:

Gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, gerek Türkiye İş Bankası el ele vererek, bu panoyu yeniden yaptırıp yeni binanın duvarına koyabilirler. Koymalılar...

Çünkü yaratıcısı Ferruh Başağa yaşıyor.

Üstelik herkesin, özellikle Adalıların bu kampanyayı yürekten destekleyeceklerine inanıyorum.

...

http://www.arkitera.com/v1/haberler/2003/09/22/savaspano.htm

Cumhuriyet,

Sökülemediği için yıkıldı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği, Heybeliada'daki ''Preveze Savaşı Panosu'' nun ''teknik olarak sökümü mümkün olamadığı'' için yıkılmak zorunda kaldığını açıkladı.

Genel Sekreter Dn. Kur. Kd. Albay Caner Bener 'in yaptığı açıklamaya göre ''Preveze Deniz Savaşı Panosu'' nun hazin öyküsü kısaca şöyle:

Deniz Lisesi Komutanlığı deprem hasarı ihtiyaçları kapsamında kayıt silme onayı alınan, yemekhane-yatakhane binası cephesi üzerinde bulunan ve 1954 yılında Ferruh Başağa tarafından inşa edilen mozaik pano, Deniz Kuvvetleri'nin talebi üzerine Başağa tarafından 6 Aralık 2000 tarihinde Türkiye İş Bankası AŞ Genel Müdürlüğü'ne bağışlandı. Söz konusu binanın yıkım işlemleri için 15 Mayıs 2001 tarihine kadar teslim alınması gereken mozaik pano banka tarafından bulunduğu mekândan sökülerek başka bir yere nakliyesi ve restorasyonu ile ilgili maliyetlerin yüksek olması nedeniyle koleksiyona dahil edilmedi. Deniz Kuvvetleri; 10 Mayıs 2001 tarihinde durumu Başağa'ya bildirirken Deniz Lisesi yıkım işlemleri de başlatıldı.

Bener, söz konusu panonun briket duvar üzerine harç ile yapıştırılarak imal edilmesi dolayısıyla teknik olarak sökümü mümkün olmadığını bildirdi. Bener açıklamasında, ''Deniz Lisesi'nin hayati tehlike taşıyan binalarının yeniden inşasına olan acil gereksinim dolayısıyla Preveze Deniz Savaşı Panosu yıkılmak zorunda kalınmıştır'' dedi.