19 Ağustos 2007

ADALAR POSTASI-117: kınalıada'ya dair!..

ADALAR POSTASI / 29 Ağustos 2005

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~1@w~2@nvid~623838,00.asp

Hürriyet Gazetesi - 29 Ağustos 2005

İHD’nin azınlıklara taciz iddiası doğru çıkmadı

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), Kınalıada’da azınlıkların taciz edildiği ve bu nedenle tedirginlik yaşandığı yolundaki iddiası özellikle gayrimüslimleri rahatsız etti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin, Kınalıada’da azınlıkların taciz edildiği ve bu nedenle tedirginlik yaşandığı yolundaki iddiası ve ‘Yetkilileri Kınalıada’da Gayrimüslimlere Yönelik Sistematik Tacize Karşı Göreve Davet Ediyoruz’ başlıklı açıklaması, özellikle gayrimüslimleri rahatsız etti.

YAZLARI Kınalıada’da geçiren Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ‘Sadece söylentilere dayanan haberlere abartılı yorumlar eklenince, o her zaman çalışmalarına güvendiğimiz İnsan Hakları Derneği büyük bir yanlışlık ve talihsiz bir açıklamaya sevk edildi’ dedi.

Haftasonları günübirlik gelen ziyaretçiler yüzünden Kınalıada nüfusunun her yıl olduğu gibi bu yıl da arttığını belirten Dink, bunun da birtakım sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu sorunların ‘gayrimüslim azınlıklara yönelik sistematik taciz’ diye tanımlanması üzerine, söylentilere itibar etmeyerek gidip araştırma yaptığını ve anlatılanların neredeyse tamamının dedikodudan ibaret olduğunu gördüğünü söyleyen Dink, havuzuna zorla girilen evin Ankaralı bir Müslüman vatandaşa ait olduğunu belirtti.

Kınalı’ya günübirlik gelenlere karşı, ‘Ada sakinlerinin sorunlarına sahip çıkma adına’ zaman zaman ırkçı sayılabilecek tutumlar takınıldığını söyleyen Dink, sadece söylentilere dayanan haberler yapıldığını ve bütün bunların da İHD’yi, talihsiz ve yanlış bir açıklamaya yönelttiğini vurguladı. Dink, şöyle devam etti:

‘Hangi sistematik taciz? İHD bu tür mesnetsiz, araştırılmamış ve içi boş bırakılmış bir tespiti bu kadar kolay kullanabildi? Doğrusu anlayabilmiş değilim. İHD nasıl oldu da demokratik kimliğini böylesine kolayca bir kenara bırakabildi? İHD’ye her zaman için çalışmalarında destek sunmuş ve onlardan destek görmüş biriyim. Ama üzgünüm, bu kez yanlarında değilim.’

BELEDİYE BAŞKANI: TEK OLAY YOK

Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden de, İHD’nin açıklamasından sonra Kaymakamlık’ta sivil toplum kuruluşları ve cemaat temsilcileriyle bir araya geldiklerini kaydederek, azınlıklara yönelik sistematik taciz denilebilecek tek bir olayın bile yaşanmadığının bir kez daha teyit edildiğini söyledi. ‘Böyle bir şey olsa, önce biz üstüne gideriz’ diyen Başkan Özden, İHD açıklamasının hiçbir araştırmaya dayanmadığını savundu.

İHD İstanbul Şubesi yöneticileri de, açıklamanın duyumlara dayanılarak hazırlandığını ve biraz fazla aceleye getirildiğini kabul ettiler.

Adalılar gelenlere tepkili

Halim Bulutoğlu

(Adalılar Dergisi yönetmeni) İHD’ninki çok talihsiz bir açıklama. Bunlar, haftasonu kalabalığında yıllardır olan şeyler. Çok ciddi bir kalabalık geliyor. Soyunma kabini yok, tuvalet yok, zabıta yeterli değil. İnsanlar da ihtiyaçlarını buldukları her yerde gidermeye çalışıyor. Bunun için gelenlere yönelik bir tepki var.

Taciz değil arsızlık

Bercuhi Berberyan (Kınalı Kınalı kitabının yazarı) Sadece Kınalı’da değil, bütün adalarda hafta sonları hep sorunludur. Ama Kınalı hem en kolay ulaşılabilen ada, hem de iskeleden çıkar çıkmaz denize girmek mümkün. Bazen gelenler don gömlek dolaşıyor. Ancak bu arsızlığı, azınlıklara yönelik bir taciz olarak değerlendirmek doğru değil. Zaten hangi evin azınlıklara, hangi evin çoğunluklara ait olduğu kapısında yazmıyor ki.

İHD’nin açıklaması şöyleydi

‘Kınalıada’nın geçmişi yüzyıllara dayanan gayrimüslim sakinleri bir süredir dışarıdan adaya gelen kişiler tarafından taciz ediliyor. Plajlarda sözlü tacizlere, hakaretlere ek olarak, gayrimüslim adalıların kapıları çalınıyor, evlerinin tuvaletlerini, havuzlarını, balkonlarını kullanma talepleri, ‘yeter biraz da biz faydalanalım’ ve benzeri saldırgan sözlerle dile getiriliyor. Evlere bizzat gelinerek ifade edilen bu talepler doğrudan bir tehdit olarak algılandığı için büyük bir tedirginlik yaşanıyor.’
--