21 Eylül 2008

ADALAR POSTASI-189: tek soruluk ahret sınavı...

ADALAR POSTASI
29 Kasım 2005


http://www.acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=12368&cat=100

No.490 -Tek Soruluk Ahret Sınavı

Ömer Madra

Bir cüzdanın iç gözünden olabilir...

“Dünyanın gidişatı” konusunda tek soruluk küçük bir teste girmeye ne dersin, ey okur?
Kâğıt kalemin hazırsa, hemen işe girişebiliriz. Aşağıdaki sorunun başında yer alan paragrafı dikkatle oku. Sonra da, cevaplardan her biri için verilen iki şıktan hangisinin doğru olduğunu düşünüyorsan, onu işaretle:

Soru: Dünyanın bütün ülkelerinin çevre bakanları 28 Kasım - 9 Aralık tarihlerinde Kanada’nın Montreal şehrinde yapılacak bir uluslararası toplantı için bir araya geliyor. Avrupa Çevre Komisyonu Başkanı Stavros Dimas’a göre amaç, ilk evresi 2012’de sona erecek olan Kyoto Protokolü’nü ileri götürecek yeni bir iklim değişikliği antlaşmasını imzalamak üzere görüşmeleri başlatmak. Kyoto’nun ikinci aşamasında, küresel ısınmaya yol açan “sera gazı” salımlarının gelişmiş ülkeler için zorunlu kısıtlamalara tabi tutulmasının şart olduğu, gelişmekte olan ülkeler için de esnekliğe imkân bırakılması gerektiği belirtiliyor. (Reuters, abcnews.go.com, 22 Kasım 2005)

Bilim insanları da şöyle diyor:"İklim, dünyada varolan hayat için temel bağlamdır... İklim büyük bir hızla şu anda değişmekte. Bilim dünyası, ender görülen bir oybirliği ile, gelecekte daha büyük ve daha köklü bir değişim olacağı hususunda bizleri uyarıyor." (Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık ve Küresel Çevre Bölümü'nün Swiss Re ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) için hazırladığı raporun giriş bölümünden...)

Yine bilim insanları, bütün gezegende yükselen okyanuslar, artan seller, kasırgalar, kuraklıklar, açlık, susuzluk, yeni buz çağları, türlerin yok olması gibi olaylara sebep olan küresel ısınmanın, fosil yakıtların tüketilmesiyle ortaya çıkan karbondioksit ve diğer sera gazlarından dolayı olduğunu da ortaya koyuyor (aynı rapor).

Petrol ve otomotiv sanayiinin desteklediği Amerikan Sermaye Birikimi Konseyi’nin Avrupa kolu olan ICCF (Uluslararası Sermaye Birikimi Konseyi) adlı kuruluşun başkanı Margo Thorning ise tamamen aksi fikirde. Thorning, Kyoto hedeflerine ulaşmanın, en büyük Avrupa ekonomilerinin pek çoğunu resesyona sokacağını belirtiyor ve Bush yönetiminin söylemini ayna gibi yansıtarak çözümün sadece yeni teknolojilerde yattığını söylüyor: “Karbon salımlarını kısmak için tüketimin kısılması gerekir ki, bu da fiyatların yükseltilmesiyle yapılabilir ancak. Bir ülkeyi ekonomik açlık rejimine sokmak yanlıştır. Montreal toplantısından çıkabilecek en iyi sonuç, Kyoto’yu sona erdirmektir... Kyoto hedeflerine uymak İspanya’da 600 bin, Almanya ve Britanya’da 300’er bin, İtalya’da da en az 200 bin kişinin işsiz kalmasına yol açar.” (Reuters, agy.)

Kaderin garip bir cilvesi ise şu: Bayan Thorning’in demeci, onun temsil ettiği sektörün en büyük devi General Motors’un – işçi çıkartmayı “gerektiren” Kyoto’yu zaten kafadan reddetmiş olan ve onu sabote eden ABD ortamında – Kuzey Amerika’da 30 bin kişiyi işten çıkartma kararı aldığı haberi ile aynı güne denk gelmiş!

Son olarak, dönelim Avrupalı Çevre Komiseri Bay Dimas’a. O, Bayan Thorning’in sözlerini nazikçe yalanlıyor: “Bizim yaptırdığımız araştırma ve incelemeler böyle şeyler göstermiyor.”

Şimdi söyle bakalım, ey okur, hangisi doğru söylüyor:

A) Avrupa Çevre Komisyonu Başkanı.
B) Uluslararası Sermaye Birikimi Konseyi Başkanı

Ya da, meseleyi kişilerle kaim, bireysel bir şey olmaktan çıkartalım isterseniz; iyice kavramsal ve dolambaçlı hale getirelim ve aynı soruyu bir daha, ama başka türlü soralım:

Dünyada varolan hayat için temel bağlam hangisidir?

A) Sermaye (Ekonomi)
B) İklim (Ekoloji)

Zor yerden sorduğumuzu biliyorum, ama cevap anahtarı çok uzakta değil, ey okur; onu cüzdanının iç gözünde bulabilirsin – sevgilinin, çocuğunun ya da torununun resmini sakladığın ve belki biraz da sakındığın o mahrem gözde...

Devamı haftaya...
--