21 Eylül 2008

ADALAR POSTASI-199: kalp krizi!

ADALAR POSTASI
2 Aralık 2005

A. Inkilap Obruk, American Safety&Health Institute Temel Ilkyardim ve Kalp Masaji (CPR) Egitimi:

Kalp Krizi nedir?

Kalp krizi, kalp kasina giden hastalikli coranary arterde kanin pihtilasmasi sebebiyle olusur. Kalbin belirli bir kesimine kan gitmedigi icin o alanin calismasi durur! Ancak kalp atmaya devam eder!

Angina Pectoris nedir?

Angina Pectoris, yetiskinlerde Atherosclerosis hastaligi olanlarda ve genellikle fiziksel hareketlerde kendini fazla yoranlarda gorulur. Angina’nin belirtileri kalp kirizi ile aynidir; bununla birlikte gogus agrisi ve diger belirtiler 10 dakika icinde gecer. Angina hastaligi olanlar Nitroglycerin recetesi kullanabilir. Hasta Nitroglycerin kullaniyorsa ilac almasina yardim edilebilir ancak yardim eden kimse kesinlikle Nitroglycerin ilacini hastaya vermemelidir.

Kalp Krizi Belirtileri nelerdir?

Sayiklama ile birlikte goguste olan rahatsizlik
Gogsun ortasinda bir iki dakikadan fazla suren rahatsizlik veren bir basinc, sikisma, doluluk veya aci varsa
Omuzlara, boyna veya kollara yayilabilen bir aci
Bulanti, terleme ve/veya kisa kisa nefes
Solgunlasmak veya derinin morarmasi

Ne yapmak gerekir?

Belirtiler ortaya cikarsa hasta fiziksel olarak yaptigi herhangi bir hareket varsa birakmalidir.
Vucudun ust bolumunu hafifce kaldirarak oturmali veya uzanmalidir.
Eger belirtiler bir kac dakikadan fazla devam eder veya kotulesirse ACIL AMBULANS SERVISI (112) veya diger yerel acil numaralari derhal arayin!
Hasta ilacini kendi almalidir! Ancak bilinci yoksa bildigimiz takdirde ilacini verebiliriz!
Kriz esnasinda kani sulandirdigi icin Asprin tavsiye edilmektedir! Ancak hastanin mide ulseri varsa Asprin vermeyin!
Yukarida verilen belirtilerin hepsi her kalp krizinde olmaz. Eger yukaridaki belirtilerden bazilari olusursa derhal hizli bir sekilde yardim cagirin!
Bu belirtiler kalp krizinin belirtileridir ve ne kadar cok beklerseniz kalp o kadar cok zarar gorur.
Unutmayin ki hastalar genellikle belirtileri reddederler.
Kalp krizinden kurtulmanin yolu belirtilerin hizla gorulmesi ve hizli bir sekilde ACIL AMBULANS SERVISI (112)’den yardim istenmesidir.
Eger nabiz ve nefes alma durursa ACIL AMBULANS SERVISI (112) gelip hastaya tam bir tıbbi yardim saglayana kadar ilkyardim egitimi almis kisilerce hastaya Kalp ve Akciger Yardimi (CPR- Cardio Pulmonary Resusitation) uygulanmasina baslayarak hayati organlari korumalisiniz.

Kalp ve Akiger Yardimi (CPR- Cardio Pulmonary Resusitation) nedir?

CPR, hastanin solunum yapmadigi ve nabzi atmadigi zaman yapilmalidir. Solunum ve nabzin durmasi ani olume neden olur. Ani olum bazi durumlarda geri cevrilebilir. Aninda yapilan CPR uygulamasiyla birlikte hizli sekilde harekete gecirilen ACIL AMBULANS SERVISI (112) hastanin ileri tibbi tekniklerle tedavi edilmesi icin yeterince uzun sure yasamda kalmasina yardimci olur. Kalp durmalarinin pek cogunda sadece CPR (kalp akciger yardimi) uygulamasi hastanin hayatini kurtarmak icin yeterli degildir. Bununla birlikte yasamda kalma zinciri icinde gerekli bir tedbirdir. Kalp durmasinin ilk 4 dakikasi icinde CPR uygulanmaya baslanilmalidir. Ideal olarak ACIL AMBULANS SERVISI (112) ilk 10 dakika icinde gelerek kalp tedavisini saglamalidir. Bu acil durumu belirlediginizde kaybedecek zamaniniz yoktur. Her saniyenin onemi vardir.

Kalp ve Akiger Yardimi (CPR- Cardio Pulmonary Resusitation) nasil calisir?

Kan akcigerlere pompalandiginda oksijeni alir ve vucudun diger kesimlerine oksijeni tasir. Kalp atisi olmayinca (nabiz yoklugu) oksijen hayati organlara ulasamaz. Kisa bir sure sonra oksijensiz kalan hayati organlar olmeye baslar.
Kalp atislari dogal elektriksel impals ile atar. Kalp bu elektriksel impalsi dakikada 60 ila 100 kez arasi alir. Bundan dolayi kalp durmasi oldugunda mudahaleyi yapan kisi kalbin bu fonksiyonunu gogus kompresi (basinci) ile telafi etmelidir. Goguse basinc uyguladiginizda kalbi gogus kafesi ile sirt arasina sıkıstirirsiniz Boylece kanin arterlerden hayati organlara gitmesini saglarsiniz. Etkili bir gogus kompresi normal kan dolasiminin sadece 1/4 ile 1/3 arasinda bir dolasim saglar. Boylece CPR sadece kisa bir sure icin yasamda tutmak icin etkilidir.

Kalp ve Akiger Yardimi (CPR- Cardio Pulmonary Resusitation) nasil uygulanir?

Temel Ilkyardim Kurslari’nda Temel Yasam Destegi egitimi alinarak uygulanmalidir.