06 Ekim 2007

ADALAR POSTASI-131: istanbul adalarına bir aşk ilanı...

ADALAR POSTASI
29 Eylül 2005

”Yakın Ada Uzak Ada: Burgazada”, yarin saat 20:30’da!




http://www.ntv.com.tr/news/342038.asp

Yakın Ada Uzak Ada: Burgazada

Nedim Hazar’ın yazıp yönettiği, müziklerine Sabahat Akkiraz’ın katkıda bulunduğu belgesel yapım ‘Yakın Ada Uzak Ada: Burgazada’, 30 Eylül 2005 Cuma akşamı saat
20.30’da ilk kez NTV ekranına geliyor.


NTV-MSNBC
Güncelleme: 09:59 tsi 28 Eylül 2005 Çarşamba

İSTANBUL - Bu film, ülkenin çok renkli tınısına yürekten bir merhaba; İstanbul adalarına bir aşk ilanı.

Tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel 1974’te kazandığı bursla gittiği Londra’da, Kıbrıslı Rumların işlettiği bir otele tesadüfen yerleşirken, görevli kendisine hakikaten otelde kalıp kalmak istemediğini sorar. Dönem, Kıbrıs harekatı dönemidir. Türk pasaportlu insanlara otelde pek sıcak bakılmamaktadır. Türel buna rağmen, maddi nedenlerden dolayı otele yerleşir. Bir süre sonra kapısı çalınır. Türel - korkudan kapıyı açmadan - kim o, diye sorar. Mükemmel bir Türkçeyle, “ben Emilios Yorgos Eden’im, Burgazlı bir Rum’um”, diye yanıtlar kapının arkasındaki ses. Eden ile Türel’in arasındaki 30 yılı aşkın dostluk böyle başlar.


Daha sonra yollar ayrılır. Emilios Atina’ya, Cüneyt ise İstanbul’a döner. Belli bir süre yazışsalar da birbirilerinin izlerini kaybederler. 1-2 yıl önce tesadüfler sonucu karşılaşırlar. Türel, eşi Tilbe Saran’dan dolayı artık Burgazadalı, Emilios ise Londra’da öğrenimini gördüğü göz doktorluğunun dışında Atina’da saygın bir ressam ve şair olmuştur. Emilios’un babası Sait Faik’in yakın dostu ve doktoruydu.

AB MÜZAKERELERİ ARİFESİNDE HUZURLU BİR ADA
Film, bu dostluğu ve 60’lı yıllardan itibaren Rumların yerine Burgazada’ya yerleşen yaklaşık 20 küsur farklı etnik ve dini cemaat arasındaki sessiz, sakin ve kardeşçe birlikte yaşamı anlatmakta. AB müzakerelerinin başlamasının arifesinde, övünerek gösterebileceğimiz ‘Burgazada’da Türkü, Kürdü, Lazı, Süryanisi, Alevisi, Ermenisi, Rumu, Musevisi ortak müştereklerde anlaşmış, adalı olmayanların tadamadığı bir huzurun keyfini çıkarıyorlar.

ANLATIM DİLİ DUYGUSAL VE ESPRİLİ
Filmin kozları Türel ve Saran gibi oyuncular, sempatik Emilios, Sabahat Akkiraz (bugün adanın yerleşik nüfusunun çoğunluğunu Erzincanlılar ve Sivaslılar oluşturmakta), Ermeni tiyatrocu Bercuhi Berberyan ve daha bir sürü renkli kişilik olunca, anlatım dili duygusal ve esprili hale gelmekte.

Denizden haç çıkarma törenine yeterince genç bulamayan Ortodoks Rumların yardımına Alevi gençler koşmakta, azınlıklar birbirilerinin Türkçelerini taklit etmekte, Kürtler adadaki eski renkli günleri anımsayarak nostaljik duygulara kapılmakta.

İSTANBUL ADALARINA BİR AŞK İLANI...
Bu film, ülkenin çok renkli tınısına yürekten bir merhaba; İstanbul adalarına bir aşk ilanı...

Troya Medya 2003 yılından bu yana, Nedim Hazar ve ekibinin bir hayli yankı uyandıran ‘Burhan Öçal / Sılaya Dönüş’, ‘Mercan Dede ile Bir Yolculuk’ ve ‘Kuştepe Blues’ gibi filmlerinin yapımcılığının dışında, iki yıldır İstanbul, Kars, Malatya, Diyarbakır ve Kayseri’de ‘Akordeon Günleri’ni düzenlemektedir.

BELGESELE DESTEK VEREN KURULUŞLAR
‘Yakın Ada Uzak Ada - Burgazada’, Metro Group Türkiye, Darüşşafaka Cemiyeti, Bilgi Üniversitesi, Kavaklıdere Şarapları A.Ş., Adalar Belediyesi, Avusturya Liseliler Derneği, NTV, Elba Bant San. ve Tic. A.Ş, İzel Levi Coşkun, Fincan Cafe, Adalar Deniz Sporları Kulübü ve daha birçok kuruluş ve kişinin maddi ve lojistik desteğiyle gerçekleşmiştir.

Yakın Ada Uzak Ada: BURGAZADA
Yazan / Yöneten: Nedim Hazar
Görüntü Yönetmeni: Bülent Arınlı
Yapımcı: Ethel Kupas
Müzik: Motion Trio (Pol.), Zoe Tiganouria (Yun.), Sabahat Akkiraz

TV’de yayın tarihi:
30 Eylül 2005 Cuma, saat 20.30, NTV

--