06 Ekim 2007

ADALAR POSTASI-135: apollon tapınağı'ndaki yazıt (MÖ 900)...

Apollon Tapınağı’ndaki yazıt (MÖ 900)...

Gürültü patırtının ortasında sessizce ve sükûnetle dolaş. Sessizliğin içinde huzuru bulacaksın, sakın bunu unutma.

Herkesle dost olmaya çalış, ama kimseye teslim olma. Sana kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık, unutmaktır. Bağışla ve unut.

Içten ol, telâşsız anlat, kısa, açık ve net konuş. Başkalarına da kulak ver; aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle onları. Çünkü dünyada herkesin bir öyküsü vardır.

Aşka sakın burun kıvırma. Zira aşk, çöl ortasında yemyeşil bir bahçedir. O bahçedeki her bitkinin sürekli ilgiye, bakıma, yardıma ve sevgiye ihtiyacı olduğunu unutma.

Olduğun gibi görün; göründüğün gibi ol. Sevmiyorsan eğer, sever gibi yapma sakın.

Çevrene önerilerde bulun; ama aslâ hükmetmeye kalkma.Insanları yargılama; aksi takdirde onları sevmeye zamanın kalmaz. Ve unutma ki insanlığın sevgi konusunda yüzyıllardan beri öğrenebildiği, kumsaldaki bir kum taneciği kadar bile değildir.

Plân yap, ama başarılarının da tadını çıkar. Ne kadar küçük olursa olsun işinle ilgilen; işinin, hayattaki dayanağın olduğunu unutma.

Sevebileceğin bir iş seçersen, bir gün bile yorulmazsın. Işini öylesine sev ki, başarıların bedenini ve yüreğini güçlendirirken, üretimin de yepyeni hayatlar başlatsın.

Yıllar geçiyor... Geçecek... Yılların geçmesine öfkelenme. Gençliğe yakışan şeyleri gülümseyerek teslim et geçmişe.

Yapamayacağın şeylerin, yapabileceklerini engellemesine izin verme. Rüzgârın yönünü değiştiremiyorsan, yelkenlerini rüzgâra göre ayarla. Çünkü dünya, karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir.

Bazen kendini tutamayabilirsin... Yüreğini isyana kaptırabilirsin. Fakat unutma ki evreni yargılamak olanaksızdır.

Kavgalarını sürdürürken bile barış içinde ol... Sabırlı ve sevecen ol. Erdemini yitirme. Önünde sonunda sahip olduğun tek servet yine kendinsin.

Görmeye çalış ki; bütün pisliğine ve kalleşliğine rağmen dünya, insanoğlunun biricik mekânıdır.

Kaybedebilirsin. Kaybetmeyi, ahlâksızca kazanmaya tercih et. Birincisinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.

Bazı idealler o kadar değerlidir ki; o yolda yenilmen bile zafer sayılır. Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür.

Annenin seni doğurduğu saatleri hatırlıyor musun? Sen ağlarken, herkes sevinçle gülüyordu. Öyle bir ömür geçir ki; öldüğünde sen gülerken, herkes ağlasın!
--