02 Temmuz 2008

ADALAR POSTASI-147: gökdelen kararı her açıdan yanlış!

ADALAR POSTASI
24 Ekim 2005


“Pendik-Adalar-Yeşilköy Otoray Geçişi” misali pek çok parlak (!) projenin fikir babası olan Ahmet Vefik Alp bile gökdelene olmasa da dayatmaya karşı oldugunu açıklamış!
Ne günlere kaldık yahu!
)O(



http://www.ntv.com.tr/news/346686.asp

‘Gökdelen kararı her açıdan yanlış’

Şehir plancıları ve mimarlar Levent’e yapılması planlanan 300 metrelik gökdelenin hukuksal ve plancılık açısından yanlış olduğunu savunuyor. Kentbilimci Prof. Alp ise İstanbul’un geleceğiyle ilgili tüm kararların Ankara’dan alınmasını eleştiriyor.



NTV-MSNBC
Güncelleme: 15:43 24 Ekim 2005 Pazartesi

İSTANBUL - İstanbul Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ali Rıza Nurhan, kararın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’yla çeliştiğini ileri sürdü. Bölgenin Beşiktaş planlarında karayolunun kullanımına ayrılmış kamu arazisi olarak görüldüğünü de vurgulayan Nurhan, gökdelen kararının hukuksal açıdan yanlış olduğunu söyledi.

İstanbul Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ali Rıza Nurhan, kararın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’yla çeliştiğini ileri sürdü. Bölgenin Beşiktaş planlarında karayolunun kullanımına ayrılmış kamu arazisi olarak görüldüğünü de vurgulayan Nurhan, gökdelen kararının hukuksal açıdan yanlış olduğunu söyledi.

Levent’e 300 metrelik gökdelen

Bu civarda noktasal planlama kararlarıyla ya da kaçak olarak izin alınmadan birçok gökdelen dikildiğini söyleyen Ali Rıza Nurhan, “Yeni gökdeleninin yapılacağı yer Boğaz’dan ve köprüden de baktığınızda görebileceğiniz en yüksek noktalardan biri. Bunun üzerine bir 300 metrelik bir yapı da koyduğunuzda silueti tasavvur etmeniz mümkün değil” dedi.

İSTANBUL DUBAİLEŞTİRİLİYOR
Zaten yoğun olan trafiğin felç olacağını, yeni yollara ihtiyaç duyulacağını belirten İstanbul Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri, bu gökdelen için yeni yollar açılacağını, bölgenin trafo, kanalizasyon ve su şebekelerinin de yenileneceğini söyledi. Bunların maliyetinin kamu tarafından karşılanacağını ileri süren Nurhan, “Tüm bunların maliyetini yine kamu karşılayacak, yani yatırımcıları halk sübvanse edecek” diye konuştu.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başanı Eyüp Muhçu da kararın İmar Yasası’na, İstanbul nazım planına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Bu yapıyla bölgede trafiğin felç olacağını açıklayan Muhçu, buranın yeşil alan olarak değerlendirilmesini istedi. “Yapılacak gökdelen İstanbul’un sulietini bozacaktır” diyen Muhçu, İstanbul’un Dubaileştirilmek istendiğini ileri sürdü.

Kulelerin adının Dubai Towers İstanbul olmasının son derece anlamlı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Başkanı, “Bu kulelerle Dubai Krallığı’nın vermek istediği bir mesaj var. Bu kuleler Dubai Krallığının egemenlik alanlarının simgesi olacak” diye konuştu.

Muhçu Mimarlar Odası’nın gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra karara karşı hukuki süreci başlatacaklarını da söyledi.

“ANKARA İSTANBUL’A EL ATTI”
Kentbilimci Prof. Ahmet Vefik Alp ise İstanbul’la ilgili tüm hayati kararların Ankara’dan alınmasını eleştirdi. Galataport, Haydarpaşa projesi, Marmaray, Formula 1 pisti, üçüncü köprü gibi İstanbul için hayati önemdeki tüm projelerin Ankara’dan yürütüldüğünü söyleyen Prof. Alp, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bypass edildiğini ileri sürdü. Alp, “İstanbul için endişelerimiz giderek artıyor. İstanbul’un geleceğini tayin edecek tüm kararlar Ankara’dan veriliyor. Nerede kaldı yerinden yönetim, demokrasi, halkla birlikte yönetme” diye konuştu.

Gökdelene değil, dayatmaya karşı olduğunu söyleyen Prof. Alp, “Bu tür kararlar sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, halka danışılmadan alınmaması gerekir” dedi. Alp, alt yapı tamamlanmadan, depreme hazırlanmadan, imar stratejisi olmadan, günü birlik ve şuursuzca kararlar aldığını da ileri sürdü.
--