03 Temmuz 2008

ADALAR POSTASI-180: istanbul'da ölüm...

ADALAR POSTASI
27 Kasım 2005


Osmanli Bankasi Muzesi’ndeki Istanbul’da Olum Sergisi’ni gezdiniz mi?

Peki ya Adalar’daki mezarliklarda hic gezindiniz mi?
)O(



Uskudar Karacaahmet Mezarligi 1880-1893,
Abdullah Biraderler.






http://www.obmuze.com/sergi19.asp

Osmanlı Bankası Müzesi'nde Yeni Bir Sergi:
İSTANBUL'DA ÖLÜM

İSTANBUL'DA ÖLÜM

Osmanlı-İslâm Kültüründe Ölüm ve Ritüelleri
16 Kasım 2005 - 31 Mart 2006

OSMANLI BANKASI MÜZESİ
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
35/37 Karaköy
Bugünü anlamak için geçmişi incelemeyi misyon edinen Osmanlı Bankası Müzesi, bu kez insan yaşamında "doğum" kadar önemli bir yer tutan ölüm olgusunu irdeliyor. İstanbul'da Ölüm başlıklı sergide, Osmanlı-İslâm kültüründeki ölüm ve ritüeller, belge, minyatür, gravür, dönem fotoğrafları, mezar taşları ve çeşitli objelerle anlatılıyor.

Sergi, 16 Kasım 2005 - 31 Mart 2006 tarihleri arasında açık kalacak.

Küratörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem, tasarımını Bülent Erkmen'in üstlendiği sergi, Kent ve Ölüm, Osmanlı-İslâm Ölüm Kültürü, İktidar ve Ölüm, Osmanlı Mezar Taşları, Ölüm Biçimleri, Modernlik Halleri, Milliyetçilik ve Ölüm bölümlerinden oluşuyor.

İstanbul'da Ölüm sergisi, Osmanlı Müslüman toplumunun, özellikle de İstanbul halkının toplumsal, kültürel, zihinsel yapısını ve zaman içindeki değişimini anlamak için, ölüm konusunu da kapsamlı bir şekilde inceliyor. Sergide; 1453-1922 yılları arasında ölümün algılanışından miras paylaşımına, intihardan idama, mezar taşlarından kardeş katline, değişen şehadet kavramından cenaze törenlerine kadar, Osmanlı-İslâm ölüm kültürü ve olgusunun değişik boyutları sunuluyor.