04 Temmuz 2008

ADALAR POSTASI-187: ferruh basaaga...

ADALAR POSTASI
28 Kasım 2005

Ferruh Başağa

http://www.galeribinyil.com.tr/sergi/ferruh_basaga/ferruh_basaga.htm

Yaşayan en yaşlı sanatçımız olan Ferruh Başağa 1914 İstanbul doğumludur. İlk öğretimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Yugoslavya'ya giden Başağa orta ve teknik liseyi bitirdikten sonra dönüşte bir yıl süre Beşiktaş Uçak Fabrikasında çalıştı.

1936 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine girdi. Akademide Nazmi Ziya, Zeki Kocamemi ve Leopald Levy gibi o dönemin önemli isimlerinden dersler alan Başağa mezun olduğu 1940 yılında Nermin Saner'le evlendi.

Müstakiller, Yeniler, Tavanarası Ressamlar gibi gruplara, Ressam ve Heykeltraşlar Derneğine katılan Sanatçı 1950 yılında Ressamlar Derneğinin kurucuları arasındaydı.

1940'lı yılların sonundan bugüne kadar Türkiye için öncü sayılacak soyut-lirik anlatımla resim yapmaya başlayan sanatçı konkret-kubik, geometrik soyut, taşizm, lekeci, non-figür formlar kullandığı eserlerindeki üslup tutarlılığı şaşırtıcı biçimde başarılıdır.

Hiç bir ideolojiye bağlı kalmaksızın ve pazarın 'satış' baskısını dikkate almaksızın 65 yıldır hiç bir taviz vermeden, büyük bir sabırla yalnızca sanatla uğraşan sanatçı çok sayıda eser üretmiştir.

Bir dönem için soyut denemesi yapan, sık sık görüş ve uslüp değiştiren, satışı iyi giden işleri değiştirmeden üreten, zamanının büyük kısmını kendi tanıtıma harcayan bir çok sanatçının tersine Başağa'nın ilk kişisel sergisini açtığı 1945 yılından bugüne kadar tüm işleri bir bütünlük içindedir.

Başağa sadece bir resim sanatçısı olmayıp, bugün ülkemizin en önemli kurumlarında mevcut mozaik ve vitrayların yanısıra, heykel, özgünbaskı, seramik, rölyef işleri yapmıştır.


Bugün Heybeliada Deniz Harp Okulunda olan 1.5 yıl yapımı süren 210 metrekarelik Preveze Deniz Savaşını konu alan mozaik pano sanatçıya aittir.


1971-1981 yılları arası İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde Vitray ve Mozaik atölyelerinde hocalık yapan sanatçı okulda çok sevilen bir hoca olup çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir.

60 yıldır evli olduğu çok sevgili eşi Nermin Saner'den dört kızı vardır.

Sanatçının yurtiçi ve yurtdışı kişisel ve karma sergilerinin sayısı sayısızdır. Çok sayıda ödül sahibidir. Bugün bütün önemli koleksiyonlarda eserleri mevcuttur. Halen büyük bir dinamizm ve şevkle yaptığı eserler herkesi şaşırtmaktadır.
--