03 Temmuz 2008

ADALAR POSTASI-178: heybeliada bahriyeli okulu duvarındaki mozaik?

ADALAR POSTASI
27 Kasım 2005


Sevgili Rezan Peya Gokcen ile Arif Caglar mektuplarini adalar_postasi@yahoogroups.com adresine gondermisler. Pek de iyi etmisler ancak maalesef bazilarimizin e-mail adresleri vaktiyle yahoogroup'tan yaptigimiz davete sanirim teknik nedenlerle cevap veremediginden ADALAR POSTASI’ni yine operad@e-kolay.net adresinden gondermekteyim. Aramiza yeni okuyucular da eklendiginden ve kendilerini yahoogroup'tan davet etmeye firsat bulamadigimdan Heybeliada Bahriyeli Okulu duvarindaki mozaik konulu bu iki mektubu hepimize ulasmasi icin yineliyorum! Kusura bakmayin!

Selam ve sevgiyle...

Emine Cigdem Tugay
)O(

.........................................................................
From: Rezan Peya Gokcen
Reply-To: adalar_postasi@yahoogroups.com
To: adalar_postasi@yahoogroups.com,
vapurlarimizi_vermiyoruz@yahoogroups.com
Subject: [adalar_postasi] Heybeliada Bahriyeli Okulu Duvarındaki Mozaik?
Date: Sun, 27 Nov 2005 05:56:48 -0800 (PST)

Çiğdem Hanım;

Heybeliada Bahriyeli Okulu'nun ahşap yapı iken çekilmiş 100 yıldan fazla eski fotoırafına eklediğiniz, ''üzerine uzaydan bir beton heyyula düşmüştür!'' başlığına gülmekten kendimi alamadım. Aynı zamanda bu 'sadme' bana birşeyi sormamı hatırlattı size:
Bundan önceki Heybeli Bayriyeli Okulu'nun denize bakan beton duvarında eski bir deniz savaşını canlandıran büyük ve başarılı mozaik çalışması vardı. Sanatçı Ferruh Başağa'nın yapıtı olan bu kocaman mozaik, Denizcilik Okulu'nun simgesi olmuştu adeta ve onu görünce Heybeli'ye vardığımızı hemen anlar; vapur önünden geçerken hep seyrederdik. Şimdi bu eser ortadan yok olduğuna göre, şu son heyyula acaba mozayik yapıta da zarar verdi mi, dersiniz? Dikkatle indirilip tekrar yerine yerleştirilebilirdi. Bir ipucu verebilirseniz, tatmin olacağız. Şimdiden teşekkürler.

Rezan Peya Gökçen


.........................................................................
From: Arif Caglar
Reply-To:
Date: Sun, 27 Nov 2005 16:19:37 +0000
To:
Subject: RE: [adalar_postasi] Heybeliada Bahriyeli Okulu Duvarındaki Mozaik?

Bildigim kadariyla Ferruh Başaga'nin mozaik tablosu kirilip çöpe atildi.
Bizde mozaikler çöpe en iyi ihtimalle denize atilir. Benim çocuklugumda Saraçhanebasi'na insa edilen Belediye Sarayi'nin temeli kazilirken çikan Bizans Saray mozaikleri de kamyonlarla Yenikapi'ya tasinarak denize dökülmüstü. Türkiye zengin bir kültür tahribati tarihine sahiptir. Bu topraklarda yasamis bütün halklar kendi kültürleri dahil bütün kültürleri tahrip etmislerdir. Biz de izzet ve ikballe bu gelenegi sürdürüyoruz. Daha fazlasini yapamadigimiz için kusura bakmayin, gücümüz bu kadarina yetiyor.