19 Kasım 2008

ADALAR POSTASI-267: büyükada, bostancı, beşiktaş iskeleleri restorasyon ihaleleri hk. bilgi için...

ADALAR POSTASI
22 Ocak 2006

From: Rezan Peya Gokcen
Date: Sat, 21 Jan 2006 13:55:15 -0800 (PST)
To: Korhan Gumus
Cc: ADALAR POSTASI
Subject: Büyükada, Bostancı, Beşiktaş iskeleleri restorasyon ihaleleri hk. bilgi için

Sayın Korhan Gümüş,

Anlaşılan İBB'si gelecek Salı 25 Ocak günü yukarıda adı geçen iskeleler için restorasyon ihaleleri açacak. Büyükada İskelesi'nin üst katı, şimdi Turing Cafe biliyorsunuz, Çelik Gülersoy'un denetiminde renkli camlarına varıncaya kadar aslına uygun bir yöntemle temizlenip, tamir edilip, doğramaları yenilenip, vitrinlere gemi modelleri konup, halkın hizmetine açılmıştı. Ada'ya varınca, hemen iskelenin içinden mermer merdivenle yukarı çıkarsanız, üç mekandan oluşan bu katın kendine özgü havasýný hemen farkedersiniz. Önünde, iskelenin üstünde denize doðru uzanan geniþ terasta güneþlikler altýnda oturmak, hava almak, birþeyler içmek, sohbet etmek yazýn pek keyiflidir. Önceleri,dendiğine göre, pis ve bakımsız olan bu kat şimdi gayet bakımlı. Burası, aynı zamanda, büyük-küçük halka ve turistlere, 1984'te korunmaya alınmış bir sit alanı olan Büyükada'nın doğasını, mimarisini, tarihini, oturanlarının yaşamını tanıtan, herkesin merakını giderecek bir uğrak yeri olabilir. Ada'nın hemen girişindeki Turing Cafe'ye fotoğraflar, açıklamalı panolar yerleştirilir, video ile geçmişte veya günümüzde yaşıyan Adalılar anlatılır (tipler çook!). Yahut da, bilgisayarda oyun: örneğin, kim Büyüktur'u en hızlı kaç dakikada yürür? Ada'da define nerede bulundu? Kıyılarda en bol balık ne zaman yakalanır? Melissa otu hangi rahatlatıcı şurupta kullanılır; Ada'da akıl hastalığı nasıl tedavi ediliyordu Çam Limanı nasıl meydana gelmiş? Ada kaya ve toprağı neden kırmızı? Ada'nın faytonları neden böyle süslü? Bir sarnıcın sırları, ve benzeri... bir çok konu işlenebilir. Biz İskele'nin üstündeki yerin restorasyon bahanesi ihaleyle bir şirkete verilip, bozulmasını istemiyoruz. Tersine, halen mevcut olan iyi bir restorasyonla kazanılmış olan bu mahalli, sit alanı Büyükada'ya yakşırr biçimde, kültürel etkinliklerle donanmış kullanışlı biçimde sürdüğünü görmek istiyoruz ve bizler de, bu sürece katılmak istiyoruz. İmza toplamak veya STK oluşturmak için geç olmakla beraber, gene de, kamuya ait bir çevrede yapılacak değişiklikler hakkında, herşeyden önce gene kamuoyu bilgilendirilmesi gerekir, değil mi? İhale şartnamelerinin içeriğini nasıl öğrenebiliriz? Deneyiminizden, gözlemlerinizden istifade ettiğimiz için, size yazmayı uygun bulduk. Korkumuz, restorasyon derken mevcut olanın bozulup, yokedilmesi; yerine taklid-yeni bir takım unsurlar getirilmesi... Küçük bir örnek: son/yeni restorasyon sırasında, Büyükada İskele alt katındaki eski mozaik yer karolarından sadece aşınmış olanları söküp, yerine benzeri sağlam-yenilerini koymaktansa, hepsi çıkartılmış, denize atılmış (?), zemin tamamen yeni yapılmış eskiye benzer mozaik karolarla döşenmiş.

Rezan Peya Gökçen



From: Korhan Gümüs
Date: Sun, 22 Jan 2006 00:32:10 +0200
To: Rezan Peya Gokcen
Cc: ADALAR POSTAS
Subject: Re: Büyükada, Bostancı, Beşiktaş iskeleleri restorasyon ihaleleri hk. bilgi için

Sayin Rezan Peya Gökçen,

Restorasyon konusu ilk önce ihale degil, arastirma konusudur. Belediyenin bu tür ihaleleri yapmaktaki amaci içindeki isletmeciyi yerinden etmek olabilir. Hele bu Turing Kulüp ise kesin böyledir.

Daha önce yapilan restorasyon isinden de malesef hiç iyi izlenimler edinmedim. Ama dogrusu adalarda yenilenen iskeleleri görünce buna da sükür dedim. Büyükada Iskelesi, Büyükdere Iskelesi gibi iskeleler içinde dükkan olan, sosyal tesis gibi, şahir kulübü gibi mekanlari olan 1. Milli tarzinda yapilmis binalar. Bunlarin bütünü için bir tasarim kilavuzu hazirlanabilir, vezne parmakligi, yer dösemesi, parmakliklar gibi konularda ortak noktalar, farklilasmalar. Galata Köprüsü dahi ayni mimari özellikte olduguna göre o dönem bir tasarim bütünlügü korunmus, kamu yatirimlarinda. Biraz oryantalist bir tarzda, mimarlik bir ulusal kimlik arayasi içinde düsünülmüs: Elektrik Fabrikasi Idari binasi, trafolar, Tünel Meydani'ndaki tuvalet, Kadiköy Kaymakamligi, 4. Vakif Han, Duyunu Umumiye... Bence Büyükada iskelesi bütün iskeleler içinde özel bir yere sahip. Belki Adalar Belediyesi bu üst kati sivil girisimle birlikte, bir adalar semt merkezi gibi isletmeye talip olabilir. Bunun örnekleri Avrupa'da çok var.

Bir özel kurulustan da hizmet alinabilir ama burasinin yönetimi bir ticari kurulusa verilemez, ihale edilemez. (Belki diğer Turing kurumu vakalarında oldugu gibi, IBB kendi şirketine ihaleyi verecektir.)

Bir dilekçe hazirlayin. Belediyeye ve basina hemen iletin. Hatta ilçe belediyesi vb'den iyi bir isaret alamiyorsaniz, basin toplantisi yapin. Açik bir çagri yapin. Bu ihaleyi etkiler ve isin yeniden programlanmasina yolaçabilir.

Kolay gelsin.

Korhan Gümüs