20 Kasım 2008

ADALAR POSTASI-299: şubat ayında bahçeler...

ADALAR POSTASI
3 Şubat 2006



http://www.humeyraozdamar.net/

SUBAT AYINDA BAHCEMIZ

Her ne kadar kis sartlari hukum surse de subat ayi ozellikle iliman bolgelerde bahar belirtilerinin gorulmeye basladigi bir zamandir.

Bahcelerde safran, kardelen ve nergisler acmaya baslar. Sumbul ve laleler toprak yuzune cikar. Agaclarda uyanma isaretleri gorulur. Bahceleri ot sarar.

Subat ayinda kisin yapilacak isler bitirilmelidir. Ciplak koklu agac ve sus calilarinin dikimi, budama,kis ilaclamasi ve gubreleme isleri tamamlanir. Seftali ve nektarin agaclari yaprak kivircikligina karsi bu ayin sonunda ilaclanir. (Yalniz uzum asmalari ve ortancalar mart ayinda budanir.)

Sebze yataklari gubrelenir ve irice bellenerek birakilir.Ot mucadelesi bu ayda baslar.

Cicek ve sebze yataklarinda cikan otlar uygun havalarda temizlenir.

Cimler esnek cim tirmigiyla kis boyu biriken kuru yaprak ve yosunlardan temizlenir. Kuru bir havada cim makinasiyla soyle bir alinirsa hem kalan cer copten kurtulur, hem de forma girer.

Bir cok cicek ve sebze tohumu subatta ekilir

Hassas yillik cicekler (petunya, vapur dumani, begonya, ates cicegi, cam guzeli gibi..)

Turfanda sebze icin biber, patlican tohumlari..Bunlar oda isisinda ekilir. Tohumlar cimlendikten sonra daha serin bir yere alinir. Domates tohumu daha gec ekilir.(mart ayinda)

Kapali yerde duran sardunya ve kupe gibi cicekler subatta budanir. Gerekiyorsa saksi degisimi yapilir. Veya her saksiya bir avuc iyice yanmis gubre konur ve azicik tirtiklayarak topraga karistirilir.Bitkiler arada bir sulanir.

Ev bitkilerine halen kis muamelesi yapilir. Fazla sulanmaz ve besin verilmez. Ancak yapraklarina su puskurterek nemlendirilir. Kisin acan cicekli bitkiler ise beslenmelidir.

Bu ayda acan calilar: Kis yasemini, hamamelis, forsythia, erica(funda), kamelya..

Cicekler: Hercai, cuha, erken nergis ve safran turleri, kardelen, helleborus..

Bahce islerini vaktinde yapmak hem istedigimiz verimi almamizi saglar, hem de fazla bunalip yorulmamizi onler. Mart ayindan itibaren bahcecileri cok mesgul gunler bekliyor.Hazir vakit varken isleri bir duzene koyarsak butun yaz rahat ederiz.