23 Mayıs 2007

ADALAR POSTASI-44: Vapurlarımız Van Gölü'ne gidiyor!

ADALAR POSTASI / 18 Haziran 2005

VAN GÖLÜ'NE ISTANBUL VAPURU,

İSTANBUL'A NORVEÇ VAPURU!!!

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=156091

Küçük vapura şark hizmeti


İDO'ya ait yolcu vapurları (üstte) Haydarpaşa Garı'nda trenlere yükleniyor.

Bu yıl Kabotaj Bayramı Van Gölü'nde kutlanacak. 1 Temmuz'daki bayram öncesi İstanbul Boğazı'ndaki küçük vapurlardan dördü parça parça trenlere yüklenerek Van'a gönderiliyor

18/06/2005

VAN/İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise beşinci büyük gölü olan Van Gölü'nde atılım var. İstanbul Boğazı'nda sefer yapan yolcu vapurlarından dördü, artık Van Gölü'nde yolcu taşıyacak. Liman başkanlığı da kurulacak Van Gölü, bu yıl ilk kez Kabotaj Bayramı'na ev sahipliği yapacak. Göl kıyısına bir de tersane kurulacak. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Bağımsız Denetleme Kurulu Başkanı Cemalettin Şevli, 'gölde deniz kültürünü geliştirmeyi' amaçladıklarını söyledi.

Van-Tatvan hattında hizmet
İstanbul Belediyesi Deniz Otobüsleri Şehir İşletme Müdürlüğü'ne ait Sütlüce, Defterdar, Kağıthane ve Yeni Yavuz adlı yolcu vapurları Van Gölü'ne gönderiliyor. İkisi Van, ikisi Bitlis Özel İdare Müdürlüğü emrine tahsis edilen vapurlar, Van ile Bitlis'in Tatvan ilçesi arasında yolcu taşıyacak. Ancak daha sonra turistik amaçlı olarak tarihi yerleşim birimlerine de vapur seferleri düzenlenecek. Bu amaçla parçalara ayrılan vapurlar, İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan trenlere yüklenerek Tatvan'a gönderilmeye başlandı.

Bayrama yetişecek
Türkiye'de bugüne kadar hep denizlerde kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı da, bu yıl ilk kez gölde kutlanacak. 1 Temmuz'da Van Gölü'nde kutlanacak Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. İstanbul'dan gönderilen vapurların, bayrama kadar gölde seferlere başlayacağı bildirildi.
Van Gölü ve çevresinde incelemelerde bulunan Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Bağımsız Denetleme Kurulu Başkanı Cemalettin Şevli de, turizm başta olmak üzere balıkçılık ve deniz kültürünün geliştirilmesi amacıyla Bitlis'in Tatvan ilçesinde liman başkanlığı kurulacağını söyledi.
Türkiye'de ilk kez bir göle liman başkanlığı kurulacağını belirten Şevli, Van'ın İskele Mahallesi'nde ise bir tersane kurulacağını ifade ederek şu bilgileri verdi:
"Liman başkanlığı, denizcilik bayramına yetişecek. Balıkçılık ve benzeri faaliyetlerin geliştirilmesi ve bunun halka mal edilmesi için idaremiz böyle bir girişimde bulundu. Liman başkanlığının kurulacağı bina bulundu. İç donanımı hazırlanıyor. Van ve çevresinin kültürel doku bakımından çok zengin olması yüzünden taşımacılığa da büyük önem veriyoruz. Bu amaçla Kültür ve Ulaştırma bakanlıklarının girişimleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerli ve yabancı turistlerin ihtiyacını karşılamak üzere Van Gölü'ne dört şehir hatları yolcu vapuru gönderiyor. Bunlardan ikisi Van Valiliği'ne, diğer ikisi ise Bitlis Valiliği'nin emrine verilecek."

Küçük bir tersane kurulacak
Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Denetleme Kurulu Başkanı Şevli, "Yaptığımız araştırmaya göre, Van Gölü'nde 350 tekne var. Bunların idari işlemlerinin tekrar elden geçmesi, zaman zaman onarılmaları lazım. Ancak bu teknelerin burada onarılacak bir yerleri yok. Bu nedenle bir ay önce Ulaştırma Bakanlığı Van'da bir araştırma yaptırıp yer tespitini tamamlandı. Burada yapılacak tersane ile küçük tekneler onarılabilecek ve 25 metreye kadar tekneler de yapılabilecek" diye konuştu.

'Boşluğu TURYOL dolduracak'
Giden vapurların yerine İstanbul'da TURYOL tekneleri kullanılacak.
İstanbul Deniz Otobüsleri İşletme Müdürü Ali Kılıç, Van'a gönderilecek teknelerin toplam yolcu taşıma kapasitesinin 784 kişi olduğunu söyledi. Kılıç, şehir hatları vapurlarının bir haftaya kadar Tatvan'da suya indirileceğini belirtti. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da, filodan ayrılan teknelerin yerine TURYOL motorlarını kullanacaklarını açıkladı.

Kabotaj hakkı
'Kabotaj'ın kelime anlamı, bir devletin gölleri, nehirleri, karasuları içinde kalan denizleri ile bunlarla ilgili liman, iskelelerinde yapılan deniz ticareti. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren ve 'Kabotaj Kanunu'yla 'kabotaj hakkı' yabancılardan alındı. Yasayla, Türkiye kıyılarında mal ve yolcu taşıma ile sahil ve limanlardaki her türlü hizmetin, yalnızca Türk bayraklı deniz taşıtlarınca yapılabilmesi kararı alındı. Kabotaj hakkının Türkiye'ye geçişi, ilk kez 1 Temmuz 1935 tarihinde 'Denizcilik Bayramı', 1 Temmuz 1939'da da ilk kez 'Kabotaj ve Denizcilik Bayramı' olarak kutlandı.

(dha, Radikal)

http://arama.milliyet.com.tr/results.aspx

Van Gölü'ne İstanbul vapuru

FEYAT ERDEMİR
Van DHA

TÜRKİYE'DE bugüne kadar hep denizlerde kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami , bu yıl ilk kez Van Gölü'nde kutlanacak. Bunun için İstanbul'dan Van Gölü'ne gönderilen 4 vapur yolcu taşımacılığına hizmet verecek. Parçalara ayrılan vapurlar, trenle Haydarpaşa Garı'ndan Tatvan'a gönderilmeye başlandı. Vapurlar, kutlamalar öncesi suya indirilerek hizmete girecek. Van'daki törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.