25 Mayıs 2007

ADALAR POSTASI-81: Denizcilerin Bayrami!

ADALAR POSTASI / 2 Temmuz 2005

Cumhuriyet 02.07.2005

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 79. yıldönümü tüm yurtta törenlerle kutlandı

Denizcilerin bayramı

Çanakkale'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında erkekler ve kadınlar kategorisinde yapılan yüzme yarışına 15 sporcu katıldı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi - Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 79. yıldönümü yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , Türkiye'nin denizciliğe gereken önem ve önceliği vermesinin ulusal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , yayımladığı mesajında cumhuriyetin ilk yıllarında gelişmesi için ciddi adımlar atılan denizciliğin bugün istenilen düzeye gelememiş olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek ''Her alanda dünyayla yarışan, büyük hedefleri olan Türkiye'nin, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermesi ulusal bir zorunluluktur'' dedi.

KALKINMA HIZ KAZANDI

Kabotaj Yasası'nın ekonomik alanda bağımsızlığın yerleşmesini sağlayan adımlardan biri olduğunu vurgulayan Sezer, yasanın Türkiye'nin kalkınma seferberliğine hız kazandırdığını kaydetti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da yayımladığı mesajda, kabotaj hakkına gösterilen özenin, 1926 yılındaki duyarlılığın gerisinde olduğunu kaydetti. Baykal, hükümetin halkı rahatsız edecek yeni sorunlar yaratma alışkanlığını sürdürdüğünü, bu çerçevede, İstanbulluların günlük yaşamlarının ayrılmaz parçası olan ''şehir hatları vapurlarının seferden alınması gibi anlamsız bir yola'' girdiğini savundu. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İstanbul'da Taksim Cumhuriyet ve Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtları önünde düzenlenen törenlerle kutlandı. İstanbul Valisi Muammer Güler , Cumhuriyet Anıtı'ndaki törende Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. Üsküdar Belediyesi ve Deniz Feneri Dalış Merkezi'nce Salacak'ta düzenlenen etkinlikte de dalgıçlar gösteri ve dip temizliği yaptı. Dalgıçlar yaptıkları dip taramasının ardından suyun içinden Türk Bayrağı'nı çıkarıp sahilde kendilerini izleyen yurttaşlara gösteri yaptı. Liberal Demokrat Parti (LDP) üyeleri Dolmabahçe Rıhtımı'nda bir araya gelerek Kabotaj Kanunu'nu, serbest ticareti önlediğini ileri sürerek protesto etti. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir, Antalya, Kocaeli, Çanakkale ve Hatay'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.