28 Mayıs 2007

ADALAR POSTASI-94: Adalar'da şenlik var!

ADALAR POSTASI / 16 Temmuz 2005




2. ULUSLARARASI İSTANBUL
ADALAR FESTİVALİ
GÜN GÜN PROGRAM

15 TEMMUZ
BASIN TOPLANTISI ve AÇILIŞ KOKTEYLİ
(Basın ve protokol için)
18.00-20.00
Anadolu Kulübü

SERGİ (Açılış)
Kanat Beyazıt Galerisi Resim Sergisi
20.00
Anadolu Kulübü

SERGİ (Açılış)
Şükriye Işık
Vitray Sergisi
20.00
Anadolu Kulübü


16 TEMMUZ
ADALAR DALIŞ ve
DİP TEMİZLİĞİ
(Tüm balık adamlara açık etkinlik)
13.00-14.00
Burgazada ASSK - İskele arası
Burgazada Adalar Su Sporları Kulübü su altı sporcuları, balıkadam Şükrü Genç önderliğinde, Boğaziçi Üniversitesi Su altı Sporları Kulübü, Bilgi Üniversitesi Su altı Sporları Kulübü ve Caddebostan Balıkadamlar Kulübü sporcuları ile birlikte Burgazada deniz dibini atıklardan arındırmak üzere birlikte dalacaklar.
Etkinliğin sponsorluğunu Bilgi Üniversitesi üstleniyor. Toplanan atıklar iskele meydanında sergilenecek.
Burgazada ASSK, tüm balıkadamları bu anlamlı çalışmaya katılmaya davet ediyor.


FESTİVAL AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ
18.00
Büyükada İskele Meydanı

AÇILIŞ SEREMONİSİ
20.30
Büyükada İskele Meydanı


16 TEMMUZ
KONSER
Moğollar
21.00-23.00
Büyükada İskele Meydanı
Moğollar'ın Anadolu Rock serüvenine merhaba dediği günden bugüne tam 38 yıl geçti.
Rock müziğinin doğasından kaynaklanan politik karşı koyuşu yerel ezgi ve motiflerle bezemeyi başaran Moğollar; yıllar önce gönülleri fethediyordu, günümüzde de fethetmeye devam ediyor. Cahit Berkay, Taner Öngür ile Engin Yörükoğlu aralarına daha sonra aldıkları Serhat Ersöz'le birlikte bir çok konser gerçekleştirdiler ve
5 albüm çıkardılar. 68'lilik ruhuyla, dinamizmiyle, merakıyla öncü müziğin bin bir yüzünü inceleyip 'yeniyi' sound'larına taşıma ve Anadolu'nun binlerce yıllık mirasıyla kaynaştırma peşindeler. Yerli pop ısrarla komşu coğrafyalarda üretilen müziklerden 'aşırı esinlenerek', kolay formüllere rağbet ederek günü kurtarmaya çalışırken Moğollar, bu toprakların müziğini, bugünün gerçeğini yansıtan sözlerle evrensele dönüştürme sevdasını sürdürüyor.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


17 TEMMUZ
SÖYLEŞİ
Balkan Naci İslimyeli, Füruzan, Ruhi Ayangil
16.00-18.00
Büyükada Turing Kültürevi
FÜRUZAN (Romancı)
12 Mart dönemini konu alan “47’liler” romanıyla ünlenen yazar Füruzan, 70’li yıllara Sevgi Soysal ve Adalet Ağaoğlu ile birlikte damgasını vuran üç kadın yazar arasında anılır. Füruzan’ın tüm öykülerinde buruk bir acının, dinmeyen bir hüznün yansıdığı ve ana tema olarak kadının toplumdaki yerinin sorgulanarak, ahlâki değerlerin eleştirildiği görülür. Çektiği “Benim Sinemalarım” filmi,
1990 Cannes Film Festivali'nde
158 film arasından çağrı alan
8 filmden biri olarak gösterime girdi. 1991'de Uluslararası İran Fecr Film Festivali’nde, En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Aynı yıl Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde
En İyi On Asya Filmi arasında yer aldı.
BALKAN NACİ İSLİMYELİ (Ressam)
Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nden 1972’de birincilikle mezun oldu. Salzburg, Floransa ve New York’ta sanat çalışmalarını sürdürdü. 1993’te Marmara Üniversitesi’nde profesör olan sanatçı, şimdiye kadar 34 sergi açtı. Bilgi Üniv.’de çalışmalarını sürdüren İslimyeli’nin 8 ödülü bulunmaktadır.
RUHİ AYANGİL (Müzisyen)
1983’te, Türk müziği'nin bilinen en eski örneklerinden günümüze ulaşan eserleri aslına uygun olarak seslendirmek için Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu'nu kurdu. “Tura Şarkılar” ve “Şeyh Galib'e Saygı Kantatı” adlı çalışmaları ile
“TYOP-JAYCESS, USA Kültürel Başarı Ödülü”nü aldı. Türkiye'nin ilk ve tek özel koro ve orkestra kurucusu ve şefi sıfatını taşıyan Doç. Dr. Ayangil, Acapella Grup 34 isimli eşliksiz koronun yöneticiliği yanında halen Yıldız Teknik Üniv. Sanat Tasarım Fakültesi’nde akademik kariyerini sürdürüyor.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


17 TEMMUZ
ŞİİR ve MÜZİK DİNLETİSİ
Ataol Behramoğlu (şiir), Haluk Çetin (vokal, gitar)
18.15-19.15
Büyükada Turing Kültürevi
Şiirleriyle kendi ülkesinde olduğu kadar çevrildiği pek çok yabancı dilde de tanınan Ataol Behramoğlu, yaklaşık on yıldır, müzisyen Haluk Çetin’le birlikte, Türkiye’de ve ülke dışındaki şiir dinletilerinde on binlerce izleyici önünde şiirlerini okudu.
Bu dinletilerde gitarist-besteci
Haluk Çetin, Ataol Behramoğlu’nun şiirlerinden yapılmış şarkıları seslendiriyor.
1981 yılında Asya-Afrika Yazarlar Birliği Uluslararası Lotus Edebiyat Büyük Ödülü’nü, 2003 yılında Uluslararası Pen Yazarlar Birliği Şiir Büyük Ödülü’nü kazanan Ataol Behramoğlu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Cumhuriyet gazetesi köşe yazarıdır.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

KONSER
Surp Vartanants Korosu
21.00-22.30
Büyükada
San Pasifiko Kilisesi
1932’de Gomidas’ın Mes’ini seslendirmek üzere kurulan Surp Vartanants Korosu, çok sesli dini ayinlerin yanı sıra, çok sesli halk türküleri ve folklorik şarkılardan oluşan bir repertuara sahip. Ünlü müzisyen ve müzik eğitmenleri
Prof. Arşam Kavafyan ve Prof. Edgar Manas’ın çalıştırdığı koro, Dünya Kiliseler Birliği’nin Saint Antoine Kilisesi’nde düzenlediği geceye ekümenik koro olarak katıldı. Tarih Vakfı’nın düzenlediği Müziğin Renkleri adlı etkinlik çerçevesinde CRR Konser Salonu ve Aya İrini Müzesi’nde, yerel ve dini müzikleri seslendirdi ve konserler kaydedilerek yayınlandı. Koro, Sezen Aksu’dan aldığı davet üzerine “Türkiye Şarkıları” konserlerine katılarak yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok etkinliğe katıldı.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL


17 TEMMUZ
KONSER
Erkan Oğur
İsmail Demircioğlu
20.15-22.15
Büyükada
Aya Yorgi Kilisesi önü
“Bütün türküler güzeldir. Tabiattır, hayatın ta kendisidir, salt müzik değildir ve bu ülkenin elle tutulan hazinesidirler. Bu güzellikleri hoyratça tüketme çabasında olanlar kaybederler. Biz, bu güzellikleri birlikte hatırlamaya vesile olsun diye seslendiriyoruz. Nefsimize hakim olamayıp düzenlemeler de yaptık ama niyet iyidir, dürüsttür, sevgi doludur...”
ERKAN OĞUR ve
İSMAİL DEMİRCİOĞLU
İstanbul Devlet Konservatuvarı
Türk Müziği Bölümü’nde tanıştılar. Ud, tanbur, bağlama, cümbüş gibi geleneksel çalgıları çalmayı, Türk makam müziği ve Türk halk müziğini öğrendiler. Erkan Oğur yeni ses arayışlarının sonunda 1976’da gitarından perdeleri kaldırarak makam müziğinin tonlarını gitarda elde etmeyi; perdesiz gitarın pasajları üzerinde kayma ve çeyrek tonları çalmayı başardı. İkilinin müzikleri ülke sınırlarını aştı; Londra, Almanya, İtalya ve daha birçok ülkede konserler verdiler.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL


18 TEMMUZ
KONSER
Helmut Eisel &
Band Music
(Klezmer Müziği)
21.00
Büyükada
Yıldırımspor Tesisleri
Klezmer, Orta, Doğu ve Batı Avrupa'da yaşamış Aşkenaz Yahudilerinin müziğidir. Neşenin ve hüznün aynı tınılarda bu kadar iyi ifade edildiği, kendisiyle dalga geçen, dünyayı alaya alan, dışarıdan bakıldığında hafif bir müzik tarzı olarak gözüken, fakat içinde çok yoğun duygular ve felsefe barındıran Klezmer; Yahudilerin binlerce yıl boyunca yaşadığı felâketlerin geçmişe ve geleneklere bağlılıklarının ve yaşamlarının yalın bir ifadesidir.
Klezmer içinde sözlü parçalar barındırsa da, genel olarak bakıldığında enstrümantal bir müzik türüdür. Klezmer müziğine yön veren ve iskeletini oluşturan temel, kullanılan enstrümanlardır. Bu müzik türünün başta gelen solo çalgısı ise klarnettir.
Helmut Eisel (klarnet)
Michael Marx (gitar, vokal)
Stefan Engelmann (double bas,
e-bass)
Nino Deda (akordeon, piyano)
Jochen Krämer (vurmalılar)
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL

KONSER
İstanbul’dan Mektup
Derya Türkan (Türkiye) Sokrates (Yunanistan)
21.00
Kınalıada SSK
Yunanistan ve Türkiye‘nin iki usta kemençe sanatçısı, Derya Türkan ve Sokrates Sinepoulos; Periklers Papapetropoulos’un lavtası, Taner Savacıoğlu’nun kanunu, Uğur Işık’ın çellosu, Fahrettin ve Ferruh Yarkın kardeşlerin vurma sazlarının ritmleri eşliğinde sahne alacaklar.
Repertuarlarında bulunan Osmanlı dönemine ait, özellikle kemençe ile çalınan dans müziği örnekleri, form açısından farklılıklar gösterse de hâlâ İstanbul’da olduğu kadar; Midilli, Girit, adalar ve Batı Trakya’da da kullanılmaktadır.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL


18 TEMMUZ
BELGESEL
Sinasos
(Topografia Tis Mnimis-Anıların Topoğrafyası)
21.00
Burgazada ASSK
60 dakika / Senaryo-Yönetim: Timon Kulmasis- İro Siafliaki / Yapım: Thanos Lambropulos (Periplus Ltd. Atina)
Türkiye ve Yunanistan'da çekilen bu film, Ürgüp'ün Sinasos, şimdiki adıyla Mustafapaşa ilçesinden 1923 yılında mübadil olan Rumların ve geride bıraktıkları anıların öyküsünü hem onların hem de Türk komşularının ağzından aktarıyor.
ÖDÜLLER VE KATILIMLAR
Abdi İpekçi Dostluk ve
Barış Ödülü (1997)
Palermo Film Festivali
(1997-Büyük Ödül)
Selanik Uluslararası Film Festivali (1998-En İyi Belgesel Ödülü)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

DANS GÖSTERİSİ
Truva Halk Oyunları Grubu
21.00
Büyükada Amfitiyatro
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

BELGESEL
Seyir Defterleri
(Yorgo Seferis'in yaşamı
ve şiirinde bir gezi)
21.00
Büyükada Turing Cafe
70 dakika / Yönetmen: Stelios Haralambopulos / Yapım: Thanos Lambropulos (Periplus Ltd. Atina)
Ünlü Yunanlı ozan Yorgo Seferis'in Mısır, Türkiye, Yunanistan ve Avrupa ülkelerinde geçirdiği çalkantılı yaşamından ve şiirinden kesitleri ele alan bir belgesel.
ÖDÜLLER VE KATILIMLAR
Yunanistan En İyi Belgesel Film Ödülü (2001)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


19 TEMMUZ
KONSER
İnci Çayırlı
21.00-22.30
Burgazada ASSK
Uzun yıllar Münir Nurettin Selçuk'un korosunda ve İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde solist ve korist olarak çalıştı.
Rusya, Romanya,Kıbrıs,Yugoslavya, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda ve Japonya'da kültür elçisi ve konser solisti olarak konserler veren sanatçı, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Devlet Konservatuarı’nda iken Kültür Bakanlığından aldığı teklifle, Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nu kurdu. Sanatçı, Türk müziği çalışmaları dışında bir dönem batı müziği plakları yaparak Altın Plak kazandı. 2001 yılında TRT'den emekli olan sanatçı, halen özel konserlerine ve musiki çalışmalarına devam etmektedir.
TAM: 20 YTL / İND.: 10 YTL

KONSER
Selim Sesler ve
Grup Trakya
21.00
Kınalıada İskele Meydanı
Klarnetçi ve vokalist Selim Sesler (1957), Dramalı profesyonel zurnacı bir ailenin ferdi olarak doğdu. Roman müzisyenlerine katılarak, müzik yeteneğini geliştirmek üzere İstanbul'a geldi. Fasıl heyetlerinde, Ferhan Şensoy tiyatrosunun müzikallerinde, çeşitli düğünlerde çaldı ve birçok kayıt yaptı. 1998'de Brenna MacCrimmon ile birlikte Kanada turnesine katılarak Türk Romanlarını ve kendi Rumeli kökenlerini temsil etti. Zengin müzikal deneyimleri sonunda, bölgeye ait zengin bir repertuar ve çalma tarzı edinerek, canlı bir arşiv niteliği kazandı. Doğaçlamalardaki ustalığı ile hem düğün havalarının, hem de günün dans ezgilerinin baş yorumcusu olarak ünlendi.
Selim Sesler ve Grup Trakya, son günlerin popüler filmi olan Fatih Akın’ın “İstanbul Hatıraları”nda da yer aldı. Filmin Cannes Film Festivali galasında sahne alarak, yurtdışı basında da büyük ilgi gördü.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


19 TEMMUZ
BELGESEL
Elias Petropulos
Bir Yeraltı Dünyası
21.00
Büyükada SSK
60 dakika / Yönetmen: Kalyopi Legaki / Yapımcı: Maria Genteku
Balkanlarda Osmanlı kültürüne sahip çıkan, “Rebetika” konusundaki en kapsamlı ve tek başyapıtın sahibi, Türk dostlarıyla övünen Yunan yazar, şair, araştırmacı Elias Petropulos hakkında bir belgesel olan “Bir Yeraltı Dünyası” Paris, İstanbul, Selanik ve Atina'da çekildi.

ÖDÜLLER
Selanik Film Festivali - 2005
(Yabancı Basın Ödülü)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

KONSER
Kamilya Jubran
Filistin Şarkıları
21.00
Büyükada Turing Kültürevi
“Arap müziğinin rolü, atmosferi ve bileşenleri hakkındaki sorularım çoğalıyor ve yoğunlaşıyor. Bu gösteride, sorularımı paylaşmak ve canlı tutmak adına geçen 3 yılda üzerinde çalıştığım parçaları sunacağım.”
Kamilya Jubran Akka’da doğdu. Enstrüman yapımcısı ve müzik öğretmeni olan babası Elias Jubran’dan klasik Arap müziği eğitimi aldı. Küdüs’te 13 yıl süresince Sabreen’in vokalistliğini yaptı ve ud, kanun ve diğer doğu enstrümanlarını çaldı. 1981’den 2001’e kadar Sabreen ile özgürlük mücadelesini ve dinamik bir artistik-politik süreç sonucu ortaya çıkan özgün modern Arap müziğini temsil etti. Kamilya Jubran, 2002 Mayıs’ından beri Mahattaat, Wameedd ile birlikte ve solo olarak çeşitli Arap ve Avrupa şehirlerinde konserler vermekte.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL


20 TEMMUZ
KONSER
Atilla Demircioğlu
Fransız Şansonları
21.00
Burgazadası İskele Meydanı
Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi. Gitarı ve sesi ile Fransız şansonları ve Akdeniz müzikleri seslendirecek.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

KONSER
Aliki Kayaloğlu (Yunanistan)
Akdeniz Şarkıları
21.00
Büyükada Turing Kültürevi
Ünlü Yunanlı şarkıcı Aliki Kayaloğlu, Manos Hadjidakis ve Astor Piazzolla’nın çalışmalarını kendi tarzında yorumlayacak.
Program “Reflections” albümünün Türkiye’deki ilk performansını da içeriyor. Ünlü Yunan şairi Nikos Gatsos’tan esinlenilen “Reflections”, bestecisi Hadjidakis’in, Aliki’nin kendisinde de gördüğü, bir kadının birçok yüzünü anlatıyor ve bestecinin son yapıtı olmasıyla önem kazanıyor. Şarkıcı, birçok Yunan filmine şarkı yazmış Hadjidakis’in “şefkat, masumiyet ve ruh içerdiği için klasikleşmiş” dediği şarkılarına ve Arjantinli tango ustası Astor Piazzolla’nın eserlerine de yer verecek.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL

BELGESEL
Dönüş,
Sait Faik Belgeseli
21.00
Burgazada ASSK
Sait Faik’in Burgazada'ya gidişi ve tekrar İstanbul'a dönüşü arasında geçen zaman içerisindeki duygularını yansıtan “Dönüş” filmi, başarılı yönetmenlerimizden M. Adil Yalçın tarafından hazırlandı.
ÖDÜLLER VE KATILIMLAR
Cine5 Kısa Film Yarışması’nda mansiyon
Nurnberg Türk Film Günleri
Hollanda MTV Televizyonu,
Ankara Film Festivali
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


20 TEMMUZ
BELGESEL
Akdeniz'in Zeytinyağı,
Ekmek ve Şarap Öyküleri
21.00
Büyükada Turing Cafe
90 dakika / Yönetmen: Stelios Haralambopulos / Yapımcı: Thanos Lambropulos / Yapım: (Periplus Ltd. Atina)
İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de çekilen bu belgeselde antik çağlardan beri zeytinyağı, ekmek ve şarap üretiminin halkların geleneklerini birbirine ne denli yakınlaştırdığı dile getiriliyor.
ÖDÜLLER VE KATILIMLAR
Selanik Uluslararası Film Festivali 2000 (İzleyici Ödülü)
Selanik Uluslararası Film Festivali 2000 (En İyi 2. Belgesel Ödülü Teramo)
Uluslararası Çevre Filmleri Festivali 2000 (Grand Prix)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


21 TEMMUZ
KONSER
Grup Naftalin ile
60’lar ve 70’ler
21.00
Burgazada Deniz Kulübü
60’lı ve 70’li yılların müziğine özlem duyanların yakından tanıdıkları Naftalin, bir araya geliş amaçlarını
o yılların şarkılarını, danslarını ve duygularını tekrar gün ışığına çıkarmak olarak açıklıyor. Naftalin, anılarda kalmış melodileri izleyenlerle birlikte söyleyerek doyumsuz bir gece yaşatacak. 1996 yılında tekrar biraraya gelen grup 6 kişiden oluşuyor.
Önder Soydaş (solo gitar ve vokal), Atilla Ertem (bas gitar), Tekin Arcayürek (davul), Selim Derbent (klavye ve vokal), Günay Ekren (saksafon), Alsu Akçay (viyolonsel).
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL

KONSER
İstanbul Filarmoni Orkestrası
21.00
Heybeliada SSK
20 kişilik orkestra, programda
A. Vivaldi, E. Grieg, M. Mores,
G. Gershwin, H. Tura’nın eserlerini seslendirecek.
Orkestra, 2004 yılında Oleksander Samoylenko ve İstanbul Filarmoni Derneği ve Panayot Abacı tarafından kuruldu. Orkestra, geniş bir perspektif içinde repertuarını hazırlarken, geleneğin önemli başyapıtlarına öncelik vermekte, tanınmış ya da gölgede kalmış pek çok bestecinin keşfedilmeyi bekleyen az seslendirilmiş yapıtlarını, eski ya da yeni kuşaklardan Türk bestecilerin yorumlanmamış eserlerini seslendirmeye çalışmaktadır.
İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI ÜYELERİ:
Keman: Pavlo Çobotov, Armağan Yesügey, Pınar Baltacıgil, Ceren Gürsoy, İlknur Anderson, Eda Dündar, Lüdmilla Şapko, Aslı Günbay, Emel Özer, Ferdane Çevik, Funda Oksev, Ayşen Tözeniş Viola: Gül Tekinson, Cenk Sökmen, Gökalp Şimşek, Verda Öncü Violonçello: Şafak Sökmen, Ferdevs Burçkin Kontrbas: Tolga Oksev, Hüseyin Sami Menekşe
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL


21 TEMMUZ
KONSER
Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu
21.00
Büyükada İskele Meydanı
Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu'nun repertuarı Anadolu'dan Türkçe ve Rumca zeybekler, halk türküleri ve İzmir stili rebetikolardan oluşmaktadır. Topluluk sahip olduğu bu özel repertuarıyla, sahneye bir yanıyla aslına sadık, diğer yanıyla da kimlik arayışı çabası içinde olan zengin bir müzik geleneğini taşıyor. .
Muammer Ketencoğlu 1964’te İzmir’de doğdu. Öğrenim gördügü körler okullarında iyi bir müzik eğitimi aldı. İlk albümü "Sevdalı Kıyılar"‘ı 1993’te, rebetiko müziği ile ilgili hazırladığı seçkiyi de 1994 ve 1996 yıllarında yayınladı. Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten olusan ve etnomüzikolog kimliğini ortaya koyan "Halklardan Ezgiler" dizisini 1995’te yayınladi. "Klezmer Müziğinin Öncüleri" 1995’te dinleyiciyle buluştu. Mart 2003’te Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu’nu kurdu.
Muammer Ketencoğlu (akordeon, vokal), Cengiz Onural (gitar), Mithat Arısoy (keman, saz) Erdem Şentürk (ud), İvi Dermancı (vokal), Stelyo Berber (vokal), Rahmi Göçmen (vurmalılar)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ
Roger Collins ve
Semih Sergen
(Twi’light Zone)
21.00
Büyükada Kültürevi
“I live in the twi'light zone.
Where the impossible is normal
And the improbable happens.
I live in the twi'light zone.
In a world where fairies are real
And the imagined tell stories of the real world.”
R. Collins
İskoç halk şairi ve müzisyeni Roger Collins , özgürlük, insan sevgisi, dostluk temalı kendi bestelerini gitarı ile seslendirecek ve aynı temalı şiirlerini bizlerle kendi lisanında paylaşacak.
Bu etkinlikte, R. Collins'in, yaşam şekli ve felsefesini kendisine çok yakın hissettiğini söylediği Neyzen Tevfik'in Osmanlıca olarak kaleme aldığı şiirlerinden, İngilizceye çevirdiği örnekler de sunulacak. Devlet Tiyatroları sanatçısı Semih Sergen , Neyzen Tevfik'in şiirlerini Türkçe seslendirecek.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


22 TEMMUZ
ŞİİR DİNLETİSİ
Gülsen Tuncer
Bir Kucak Gül
19.00
Büyükada Kültürevi
Gülsen Tuncer Adana’da doğdu, İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetici olarak çalıştı. Sinema ve televizyon dizilerinde rol aldı. Sanat danışmanlığı ve birçok kültür etkinliğinin sanat yönetmenliğini, sunuculuğunu yaptı. Tuncer, son yıllarda yurtiçi ve yurtdışında metnini kendi hazırladığı tek kişilik müzikal performanslara imza attı. İTÜ’de iki dönem, Türsak Vakfı’nda 6 yıl boyunca çalıştıktan sonra; şu an Küçüksahne Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde sahne eğitimi, beden dili dersleri veriyor ve merkezin eğitim yönetmenliğini yapıyor.
ÖDÜLLERI
Siyad Ödülü,
Ankara Film Festivali Ödülü,
Antalya Altın Portakal Ödülü,
Ankara Sanat Sevenler Ödülü,
Truva Folklor Araştırmaları Derneği Özel Ödülü,
Mimar Yücel Gürsel ekibiyle “Yoksulluğun Mimarlık Yoluyla Engellenmesi Projesi”yle (Architecture and Then Eradication of Poverty Project) International Ideas Comptetion Onur Ödülü.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

TİYATRO
Nâzım Hikmet: İnsanlarım
Genco Erkal
21.00
Büyükada Amfitiyatro
Uyarlayan-yöneten-oynayan:
Genco Erkal
Sahne tasarımı: Duygu Sağıroğlu
Genco Erkal’ın Nâzım Hikmet'in yapıtlarından uyarladığı “İnsanlarım”, ülkemizin 102 yerleşim merkezinde 12 yıldır oynanmasının yanı sıra, New York’tan Sydney’e, Paris’ten Amsterdam’a, Moskova’dan Berlin’e, Toronto’ya, dünyanın dört bir köşesinde sergilenmiş bir oyun.
Nâzım’ın Bursa Cezaevi’nde geçirdiği yılların öyküsünü anlatan oyunun kurgusu içinde, “Memleketimden İnsan Manzaraları”, “Kuvayı Milliye Destanı”, “Şeyh Bedreddin Destanı”, “Taranta-Babu'ya Mektuplar”dan bölümler ve gene o dönemde yazılmış şiirler, mektuplar yer alıyor.
TAM: 20 YTL / İND.: 10 YTL


22 TEMMUZ
KONSER
Hüseyin Likos (Tenor)
Özlem Soydan (Soprano)
21.00
Büyükada Kültürevi
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin iki önemli solisti, ortak konserde bir arada sahne alarak Puccini, Verdi, Weber, Sartori gibi bestecilerden en çok sevilen eserleri seslendirecekler. Piyanoda İDOBALE’nin korepetitörü Ender Ormanlar var.
HÜSEYIN LİKOS (TENOR)
Konservatuvar eğitimini tamamlayarak İDOBALE’de solist olarak göreve başladı.
W. A. Mozart, G. Verdi, G. Rossini ve G. Puccini’nin ünlü operaları dışında Okan Demiriş’in “4. Murat” operasında Selman Ada’nın “Mavi Nokta”sında yer aldı.
ÖZLEM SOYDAN (SOPRANO)
1998’de İDOBALE’de solist olarak göreve başladı. 2000’de Leyla Gencer’in davetlisi olarak Milano’daki La Scala Akademisi’nde piyanist Roberto Negri, Robert Barker ve Giuseppe Finzi ile; 2001’de Viyana’da, Carol Byres ve piyanist James Pearson ile çalıştı. 2002’de Berlin’de rejisör Günther Roth’un davetlisi olarak şan çalışmalarına katıldı. Halen Prof. Güzin Gürel’le çalışmaktadır.
ENDER ORMANLAR (PİYANİST)
1977-1980 yılları arasında Paris’te Ecole Normale de Musique’te Madame Germaine Mounier ile piyano ve oda müziği çalışmalarını sürdürdü. 1980 yılından bu yana İDOBALE’de korepetitör olarak görev yapmaktadır.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL

BELGESEL
Cumadan Pazara
21.00
Büyükada Turing Cafe
20 dakika / Yönetmen: Kemal Sevimli
İstanbul’un renkli dünyası, hoşgörüsü ve kültür mirasının rengarenk ve ilginç yaklaşımlarla vurgulandığı belgeselde, mahallelerinde komşu olarak yaşayan çeşitli dinlere mensup insanların haftanın belli günlerinde yaptıkları ibadetler ile gündelik ve sosyal yaşamdaki renkler, özgürlükler ve zenginlikler tüm çarpıcılığıyla aktarılıyor.
ÖDÜLLER VE KATILIMLAR
Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali - 2000 (Büyük Ödülü)
Antalya Altın Portakal Belgesel Film Festivali - 2000 (Gündem 21 Büyük Ödülü)
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


23 TEMMUZ
SERGİ
2. Dünya Savaşı ve Türkiye
15.00
Heybeliada İnönü Evi
2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60. yıldönümü anısına düzenlenen fotoğraf sergisinin açılış konuşmasını Bilgi Üniv. Öğretim Üyesi. Yrd. Doç Serhat Güvenç yapacak.


ŞİİR DİNLETİSİ
Bekir Sıtkı Erdoğan
17.00
Heybeliada İnönü Evi
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.

KONSER
Volkan Konak
21.00
Heybeliada İskele Meydanı
Karadeniz müziğini evrensel müzik formlarıyla buluşturarak, özgün bir yapıda yeniden şekillendiren Volkan Konak, ilk albümü “Efulim”i 1993 yılında yaptı. 1994 yılının Ekim ayında “Gelir misin Benimle?”adlı albümünü hazırladı. 1998 Nisan ayında kurduğu Kuzey Müzik Prodüksiyon isimli firmasından “Pedaliza” isimli albümünü çıkardı. 1993 yılından bu yana albümlerinde yaklaşık elli adet bestesi yer aldı ve Gazeteciler Cemiyeti’nin yanı sıra çeşitli vakıf ve dernekler tarafından yılın sanatçısı seçildi. 1997 yılında Politika dergisi tarafından yılın en iyi müzik sanatçısı seçildi. 2000 yılında “Şimal Rüzgârı”, 2003 yılında ise “Maranda” isimli albümlerini çıkardı.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.



23 TEMMUZ
KONSER
Münip Utandı
Nurettin Çelik
(Türk Sanat Müziği )
21.00
Büyükada Kültürevi
Münip Utandı, müziğimizin seçkin eserlerinden seçilmiş özgün bir repertuar ile dinleyicilerinin karşısına çıkacak. Günümüz Türk fasıl müziğinin en önemli temsilcilerinden Nurettin Çelik, en güzel fasıl müziği örnekleri ile sahne alacak ve bu fasıl müziği Münip Utandı şarkılarına bağlanacak.
Münip Utandı, birçok ulusal ve uluslararası organizasyonda solist olarak yer aldı. “Aynalıkavak'tan Kalamış’a”, “Münip Utandı”, “Bitmese Sevgi” ve son olarak “Seslenişler, Bekleyişler” adlarını taşıyan dört albüm çalışması bulunmaktadır.
TAM: 25 YTL / İND.: 15 YTL

RİTM ATÖLYESİ
Krotala
21.00
Büyükada Turing Cafe
Yunanistanlı perküsyon grubu Krotala ile birlikte, müzik ve perküsyon atölyesi.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


24 TEMMUZ
KONSER
Ruhi Ayangil yönetiminde AG 34 Korosu
Yunus Emre İlahileri
17.00-18.00
San Pasifiko Kilisesi
Ruhi Ayangil, Türk makam müziğini modernleştirme çabaları içerisinde öncü rolü oynadı; makam temelli eser besteleyen Türk bestecilerinin, gerek tek sesli gerek çok sesli çalışmalarının yurtiçinde ve yurtdışında seslendirilmelerini sağladı. Ayangil, 2. Uluslararası Adalar Festivali kapsamında, Acappella Grup 34 Korosu’nu yönetecek ve Türk Beşleri olarak anılan bestecilerimizden Hasan Ferid Alnar’ın, Yunus Emre şiirleri üzerine yazdığı bir “Acappella Koro” (Eşliksiz Koro) suitini seslendirecek.
TAM: 20 YTL / İND.: 10 YTL

ADALAR FESTİVALİ
ÖDÜL TÖRENİ ve PLAKET DAĞITIMI
19.00
Büyükada İskele Meydanı

KONSER
Krotala
Perküsyon Grubu (Yunanistan)
Akdeniz’in Sesleri
20.00
Büyükada İskele Meydanı
Petros Kourtis, Andreas Papas ve Vangelis Karipis’ten oluşan üçlü 1997 yılında Atina’da Philippos Nakas dinleti salonunda verdikleri konserle Yunanistan’ın ilk ve tek perküsyon topluluğu olarak bir araya geldiler.
Adını Athena’nın Herkül’e kuşları kaçırması için verdiği krotallerden alan topluluk, akustik, elektronik sesleri, geleneksel Bizans ezgileri ve İngilizce ile Yunanca vokallerle uyum içinde sunmaktadır.
Topluluk, 1999’da Boston’da yapılan Dünya Vurmalı Çalgılar Festivali’ne, 2000’de Atina’daki Etnik Caz Festivali’ne, 2003’de Londra’da Rhytmsticks Festivali’ne ve 2004 yılında Barcelona’daki Dünya Müzik Forumu’na katılmıştır. “Akdeniz’in Sesleri” 2004 Atina Festivali’nde seslendirilmiştir.
2004 Atina Olimpiyatları’nın açılış ve kapanış törenlerinde çalınan partisyonlar da Krotala topluluğuna aittir. Topluluğun bu yıl içinde Loreena McKennit ile plak çalışması yapma planları bulunmaktadır.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.


24 TEMMUZ
DANS GÖSTERİSİ
Maral Dans Grubu
22.00
Büyükada İskele Meydanı
120 kişilik dans grubu, 12 kişilik orkestra ve sahne gerisi elemanlarıyla beraber 160 kişilik bir kadroya sahip Maral Müzik ve Dans Topluluğu,
1980 yılında Benon Kuzubaş ve arkadaşları; Arsen Papazyan, Diran Lokmagözyan, Püzant Akbaş, Raffi Mangasar ve Şara Tolayan tarafından Ermeni ve Anadolu halk danslarını, orkestra ve koro eşliğinde sergilemek üzere tamamen amatör bir kadro ile kuruldu. Topluluk, 1986 yılında Benon Kuzubaş’ın vefatına kadar birçok gösteri sergiledi ve büyük beğeni topladı. 25. yılını kutlayan Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun bugünkü kadrosunun temelleri 90’lı yılların başında atıldı. Tamamen yeni bir nesil yetiştirmek üzere hazırlanan projenin dans eğitmenliğini Garbis ve İris Çapkan çifti üstlendi. Maral Müzik ve Dans Topluluğu, 90’larda başlayan ana kadro, 2000 yılından bu yana sahne alan genç kadro, henüz 1,5 yıldır çalışan ve ilk kez sahne alacak olan 8-12 yaş grubu dansçılar ve korodan oluşan kadrosu ile sahne alacak.
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.



ORGANİZASYON
Çankaya Cad. No: 44 34970 Büyükada / İstanbul Tel: 0216 382 60 17 www.adalarfestivali.com

İLETİŞİM
ETKİNLİK MEKÂNLARI
MEKÂN ADRES TEL FAKS
BÜYÜKADA
Anadolu Kulübü Merkez, Büyükada 382 68 30 382 11 13
San Pasifiko Kilisesi Merkez, Büyükada 382 69 80 249 34 34
Büyükada Yıldırımspor Kl. Aya Nikola, Büyükada 382 67 39 251 33 65
Turing Kültürevi Çankaya Cad. Büyükada 382 86 20-21
Turing Cafe İskele üstü, Büyükada 382 83 05
Büyükada SSK Büyükada 382 75 76 382 32 76
HEYBELİADA
İnönü Evi R.Şehitleri Cad. Heybeliada 351 84 49
Heybeliada SSK Heybeliada, Değirmen 351 01 59-60 351 98 31
BURGAZADA
Burgazada ASSK Merkez, Burgaz 381 13 06 381 11 91
Burgaz Deniz Kl. Merkez, Burgaz 381 26 65 381 10 95
KINALIADA
Kınalıada SSK Kınalıada 381 64 03-04 381 64 04



KISALTMALAR
İDOBALE
İstanbul Devlet Opera ve Balesi
BURGAZADA ASSK
Burgazada Adalar Su Sporları Kulübü
KINALIADA SSK
Kınalıada Su Sporları Kulübü
BÜYÜKADA SSK
Büyükada Su Sporları Kulübü
HEYBELİADA SSK
Heybeliada Su Sporları Kulübü

FESTİVAL NOTLARI



2. ULUSLAR ARASI ADALAR FESTİVALİ – 16-24 Temmuz 2005

program

15 Temmuz
Anadolu Kulübü
18.00-20.00 Kokteyl: Festival tanıtım kokteyli ( Basına ve protokole)
20.00 Sergi açılışları

16 Temmuz
Burgazadası Su Sporları-İskele arası
13.00-14.00 Adalar Dalma ve Dip Temizliği etkinliği ve Sergisi
Büyükada İskele Meydanı
18.00 Festival açılış etkinlikleri
20.30 Açılış seremonisi
21.00 Konser: MOĞOLLAR

17 Temmuz
Büyükada Turing Kültür Evi
16.00 SÖYLEŞİ: Firuzan(Romancı); Balkan Naci İslimyeli (Ressam), Ruhi Ayangil (Müzisyen)
18.15-19.15 Şiir ve müzik dinletisi: ATAOL BEHRAMOĞLU(Şiir), HALUK ÇETİN (Vokal gitar)
Büyükada San Pasifiko Kilisesi
21.00 Konser: VARTANANS KOROSU
Büyükada Aya Yorgi Kilisesi önü
20.15-22.15 Konser: ERKAN OĞUR – İSMAİL DEMİRCİOĞLU
18 Temmuz
Büyükada Yıldırımspor Tesisleri
21.00 Konser: KLEZMER MÜZİĞİ – Helmut Eisel & Band Music
Burgazadası Adalar Su Sporları Kulübü (ASSK)
21.00 Belgesel: BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ
Sinasos (Topografia Tis Mnimis-Anıların Topoğrafyası)-60 dakika
Kınalıada Su Sporları kulübü
21.00 Konser: DERYA TURKAN(Türkiye)-SOKRATES(Yunanistan), İstanbul’dan mektup
Büyükada Amfitiyatro
21.00 Truva Halk Oyunları Grubu gösterisi
Büyükada Turing Cafe
21.00 Belgesel: BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ
Seyir Defterleri - Yorgo Seferis'in yaşamı ve şiirinde bir gezi)-70 dakika

19 Temmuz
Burgazadası Adalar Su Sporları Kulübü (ASSK)
21.00 Konser: İNCİ ÇAYIRLI
Kınalıada İskele Meydanı
21.0 Konser: SELİM SESLER ve GRUP TRAKYA
Büyükada Su Sporları Kulübü
21.00 BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ
"Elias Petropulos - Bir Yeraltı Dünyası" - 60 dakika
Büyükada Turing Kültür Evi
21.00 Konser: KAMILYA JURBAN- FİLİSTİN şarkıları
20 Temmuz
Büyükada Kültür Evi
21.00 Konser: ALİKİ KAYALOĞLU -Yunanistan, Manos Hadjidakis ve Astor Piazzolla şarkıları
Burgaz Adalar Su Sporları Kulübü
21.00 Belgesel: DÖNÜŞ, SAİT FAİK BELGESELİ
Büyükada Turing Cafe
21.00 Belgesel: BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ
"Akdeniz'in Zeytinyağı, Ekmek ve Şarap Öyküleri" - 90 dakika
Burgaz İskele Meydanı
21.00 Konser: Atilla Demircioğlu, Fransız Şansonları, Akdeniz şarkıları

21 Temmuz
Heybeliada Su Sporları Kulübü
21.00 Konser: ISTANBUL FLARMONİ ORKESTRASI
Büyükada Kültür Evi
21.00 Şiir ve müzik dinletisi: ROGER COLLINS ve SEMİH SERGEN
Burgaz Deniz Kulübü
21.00 Konser: GRUP NAFTALİN ile 60’lar ve 70’ler
Büyükada İskele Meydanı
21.00 Konser: Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu
22 Temmuz
Büyükada Kültür Evi
19.0 Şiir: Gülsen Tuncer
21.00 Konser: HÜSEYİN LİKOS(Tenor) – ÖZLEM SOYDAN(Soprano)
Büyükada amfitiyatro
21.00 Tiyatro: GENCO ERKAL - Tek kişilik oyun
Büyükada Turing Cafe (iskele üstü)
21.00 FİLM GÖSTERİMİ: Cuma’dan Pazar’a İstanbul


23 Temmuz
Heybeliada İnönü Evi
15.00 Sergi ve sunum: 2. Dünya Savaşı ve Türkiye Resim Sergisi ve sunumu. Sunu: Yrd. Doç. Serhat Güvenç (Bilgi Üniversitesi)
17.00 Şiir: BEKİR SITKI ERDOĞAN
Heybeliada İskele Meydanı
21.00 Konser: VOLKAN KONAK konseri
Büyükada Kültür Evi
21.00 Konser: MÜNİP UTANDI – NURETTİN ÇELİK / Türk sanat müziği
Büyükada Turing Cafe
21.00 Workshop (Atölye): KROTALA (Yunanistan) – Perküsyon

24 Temmuz
San pasifiko Kilisesi
17.00-18.0 Konser: Ruhi Ayangil yönetiminde AG 34 KOROSU-Yunus Emre ilahiler
Büyükada İskele Meydanı
19.00 Festival ödülleri ve plaket töreni
20.00 Konser: KROTALA (Yunanistan) - Perküsyon grubu/Akdeniz’ in sesleri
22.00 Dans: MARAL DANS GRUBU